söndag 27 september 2009

Ta en paus

I går var jag på bokmässan i Göteborg. Lärarförbundet betalade resan och inträddet. Det fanns en hel del att köpa. Den ena montern efter den andra lockade med kändisar och deras nyss utkomna böcker. Såg 10 kändisar, en lång, resten förvånande korta.

Vi gick in genom snurrdörrarna ca 10.00. När klockan var 11.30 kändes det som alla var där. Fullt med människor som trängdes på "stigarna" för att nå fram till gratiskarameller och gratispennor. Där fanns också äpplen att mumsa på. Det som var gratis fanns ca två meter in i montern. Ett bra grepp, något att minnas när jag ska stå där, 2011.

Strax efter 11.30 insåg jag att nu passar det med en tur till "Gudrun". På "Gudrun" var de som behövde en paus från gratiskonfekten.
Vinterkatalogen kom i veckan och jag hade inte någon förhoppning att de kläder som jag sett ut skulle finnas i affären förrän 2 oktober, men fel, fel. Jag fick tag i anorak, halsduk och en grå småprickig tröja. Gick runt två kvarter till Indiska som hade skjortor, två skjortor.

Tillbaka till mässan och jag började leta efter mitt sällskap. Ringde också till sällskapet, 6 gånger skulle det visa sig. När jag gav upp och beslöt var jag skulle äta så stod sällskapet ca 6 personer framför mig i kön. Jag avancerade snabbt förbi några som det skulle visa sig griniga köare. Ja, ja.
Efter maten hade vi fri strövning, vilket jag tycker är bättre än att gå i klump. Vid ett tillfälle kom jag fram till en monter som sålde 6 kortspel för 100 kronor. Efter fem minuter fann jag mig själv stående med fem spel och letade febrilt efter ett sjätte. Nej, det blev inga spel.

Klockan 21.15 steg jag in genom dörren och visade alla mina inköp för maken.

söndag 13 september 2009

Kantareller

Plocka svamp! Finns det något roligare! Denna sensommar har vi varit ute en del i skog och mark. När jag talar med bekanta och arbetskamrater är de också ute i skogen. Alla plockar vi svamp.
Så jag undrar var kommer alla guldgula kantareller ifrån?
Idag var skogspromenaden inte menad att bli en svampplockartur. Så jag kunde hålla mig hela vägen till skidbacken dit vi var på väg. Jag såg svamp, men lät bli dem.
På vägen hem och nedför var det omöjligt. Snart stod vi på knä och plockade i en tom smörgåspåse den ena efter den andra kantarellen.
Hade också lite lärande på gång eftersom svågern ville veta var alla trattisa fanns. Trattkantarellerna lät vi stå kvar.

En annan reflektion, inte så många älgflugor i år. Några letade sig fram på halsen upp mot hårfästet, men de infångades för att återföras till sin skog.

lördag 5 september 2009

Ett drama


Jag har en damm. Runt dammen har i sommar utspelats ett drama. Förra sommaren var där rätt lugnt. Då satt tomten på sin sten med paketet i knäet. Han tittade stint på sjöjungfrun som satt på tunnkanten. Han lämnade aldrig paketet.

I år har där varit mera känslor. Sjöjungfrun blev kär i grodan, en förmodad prins. Grodan lutade sig lojt bakåt medan han sprutade sitt vatten. Bredvid grodan står en anka färdig för att ta sig ett dopp. Ankan är ingen konkurrent till grodan. Vet inte riktigt varför, men där är jag och tomten överens.
Sjöjungfrun har flyttat sig och sitter nu framför grodan, men grodan verkar inte bry sig utan sprutar sitt vatten. Hon sitter och vickar med stjärten.
Snart ska de in på fönsterbrädan. Ja, inte grodan han får ligga i sin ask i tvättstugan. Tomten och sjöjungfrun ska sitta på fönsterbrädan. Det tycker tomten om. Han blir liksom lugnare då.