söndag 30 augusti 2009

Med riktad blick

Jag läser på universitetet i Karlstad. Inte varje dag utan så där var annan månad, distans, kvartsfart.
Tidigare under åren har jag varit på universitetet på föreläsningar. Jag märker en viss skillnad. Skillnaden består i hur jag rör mig.

Då innan gick jag med sökande steg, letade mig fram. Hittade oftast vart jag skulle eftersom jag är bra på att hitta. Nu går jag lugnt målmedveten lite med släpande gång, men ändå med svikt i steget. När jag söker... vet jag vad jag söker. Med högt och stolt huvud är min blick riktad och tydlig. Här är en som vet och hör hit.

Extra tydligt blev det nu i början av hösten då jag började mitt andra år. Jag såg de nya, unga, o vad unga. De ser sig omkring med sökande osäkra blickar efter kompisen som ännu inte är en kamrat, men som går samma kurs. De står stela och försöker se ut som om de är "hemma" här.
Men mig lurar de inte, de är alldeles för unga och stegen för letande.

söndag 23 augusti 2009

Söndag kväll

Så är det söndag och kväll, igen. Var tar helger vägen. Får väl erkänna att jag suttit en del framför datorn.

Tänker... jo den fungerar ... hjärnan.

Jo, jag har läst Kay Karlssons bok om anknytning. Bra, intressant och lättläst. Ett måste om man som jag, i vardagen, arbetar med människor. Rätt små människor och deras pedagoger.

Rensat lite i rabatter. Hästskiten som jag gödslade med i våras har verkat lite som havre och grässåare. Jag har dragit upp digitalis så att den inte behöver fröså sig. Alltså jag har hyfsat i trädgården.

Varit och slängt grenar och kvistar på soppstationen. Maken har tagit ner ett äppelträd som har sett sina bästa dagar.

Lagat mat. kalvdans, till fikat. Tjockpannkaka till i morgon kväll. Korv till lunch och fisk till middag.

Samtalat med lillasyster i telefon en timme. Talat med bägge döttrarna i telefon
När jag ser allt jag gjort inser jag att datorn har nog inte fått så lång tid om jag jämför.

torsdag 20 augusti 2009

Nostalgi

Nostalgi kan var Summer Holliday med Cliff Richard.
Kom in på en blogg som hade just denna melodi inalgd från youtube. Cliff var min stora idol när jag var i tonåren... på 60-talet.

Jag blev lite rörd när jag hörde Cliffs mjuka och varma sammetsröst.
We are going on a summer holliday...

Lika varm som sommaren var när jag var yngre. Jag vill inte skriva ung för på något sätt är jag forfarande ung.
Då på 60-talet köpte jag Bildjournalen och klippte ut bilder på Cliff. Dessa bilder klistra jag in i en egenhändigt gjord samlarpärm, lite likt scrapbooking. Ja, kanske det till och med var den tidens scrappande. Syrran som var fyra år äldre hade Elvis och sedan gick hon över till Beatles.
Jag var 13 år. Då var det dags att byta till Billy J Kramer och så var jag kär i en kille som hette..., ja, vad det nu va! Han var lik Billy J. Han, vad han nu hette, hade väl tittat till på mig när han gick förbi i trappan på väg ner till matbespisningen. Han gick i yrkesskolan. Han var bra att vara kär i, så där på avstånd. Det blev aldrig så allvarligt på det sättet, men det var skönt att vara kär.
Så hade jag ju Cliff och summer hol... ... ... ... ...

lördag 15 augusti 2009

Lördagkväll

Fri-idrott VM. Maken har ikväll, en lördag, fått abonnemang på teven.
Jag har lärt mig spela in och sudda ut på Handy recorder, arbetsplatsens. Ska läsa in en faktabok. Kan vara bra att ha när man som jag och kollegor har kurs för förskolepersonal.

Tro det eller ej, men instruktionen var på engelska. Jag är inte precis någon fena på att tala engelska, men att läsa instruktioner går tydligen bättre, lite stolt. Till saken hör att jag är den tekniskt kunniga på mitt jobb, ha, ha. Kanske är jag kreativ, eller så enkelt som inte rädd för maskinerna. Nu är det konstigt nog så att uttalas ordet att Hildur kan. Be henne om hjälp! Så kan jag på något sätt nästan alltid! lever upp till det sagda.
Så uppmuntran, bekräftan och tro kan försätta berg.
Kom ihåg det, bekräftar era barn det ni ser att de kan... ja även maken. Det kan komma överraskningar

söndag 9 augusti 2009

Semester

Ja, så är dagen här. Sista dagen på semestern, eller den sista söndagen i semestern. I morgon är det ca 10 månader kvar tills nästa sommarledighet.
Jag är inte trött på att vara ledig, men det känns faktiskt riktigt bra att börja arbeta igen. Det är så att jag börjar bli sugen på att ta tag i årets frågeställningar. Ser även fram emot de fortsatta studierna på KAU.

Så vad gör en kvinna i en mycket mogen ålder den sista söndagen på ledigheten.

Tillsammans med make och yngsta dottern åker hon ut till stugan. Där plockar hon och dottern kantareller, fiskar utan att få ett endaste napp. Äter sill och potatis och till efterätt en kvarts Galia-melon. Petar bort en fästing från ryggen och hoppas att där inte finns någon mer.

Tycker att vädret är skönt, varmt med en lätt sky över hela himlen. Ser en fiskljuse som fiskar. Njuter av en skön dag.

torsdag 6 augusti 2009

Liljor i knopp


Som så många andra har jag ett stort intresse, att plantera och komponera i trädgården
Jag tog denna bild med mobilen för ca en månad sedan.







onsdag 5 augusti 2009

Systerresa

Tre systrar i en blå SAAB, 200 mil. Upp till Gäddede och tillbaka. Där träffade vi lillasysters "bästis" från barndomen.

Hon har "fått/ärvt" ett hus. Ingen i släkten ville ta hand om huset så då gick budet till "bästisen" och hon flyttade de nästan hundra milen.
Huset ligger några mil från själva byn. Vi hade fått vägbeskrivning, men blev allt överraskade när ett hus dök upp ur ingenstans. Huset med sina uthus låg på en höjd med utsikt över en sjö. Några får gick fram som gräsklippare innanför och ibland utanför ett staket. Det var klippt med en "åkare" runt huset och en runda upp i skogen. Rundan var till för snöscouter. "Bästisen" hade sett björn där för några veckor sedan.

Först bodde hon tillsammans med en gammal morbror, men han dog efter ca ett halvår. Så därefter blev hon ensam i huset. Hon har med hjälp av en äldre släkting och sin son renoverat, målat ute och inne, lagt golv mm.

Vi gäster fick bo tillsammans med "bästisen" i en sportstuga ca 1,5 km bort. En trevlig lösning. Vi gick till Sportstugan efter middagen. Drack vin och pratade gamla minnen och livet så där i allmänhet.

Dagarna gick fort och Jämtland var på sin allra vackraste sida med hjortron, skogstjärnar, kyrkbesök med högmässa i Vikens kapell, höjder, fjäll, snö skog och vackra björkar. Tyvärr såg vi ingen björn, men björnspår.

Till Jämtland vill jag återvända.