tisdag 21 april 2009

Vår

Nu är våren här för att stanna. Våren är som våren är. Ena dagen varm andra dagar kyliga. I trädgården lyser Ormögat blått. Den är som ett vattenblänk utmed husväggen. På tal om vatten.
I helgen tömde jag ekfatet på vatten. Ja, enligt Marika, våra guru, ska den vara fylld med vatten under vintern. Ekfatet är min damm. Fatet är nedgrävt och står i singel så det blev att ösa ur. Inget större arbete, den fick nytt vatten och jag provade fontänen, en liten groda som sprutar vatten, söt. Grodan ligger lojt bakåtlutad på en skifferplatta och sprutar sitt vatten. Fast just nu är pump och groda i garaget. Den får vänta med sitt sprutande tills vi har soliga dagar. Ska vara nytta med sprutandet. I detta fall är nyttan att vi kan njuta av porlet.
Jag har haft två guldfiskar i tunnan under de tre sista sommrarna. De äter upp mygglarverna. På vintern har de fått flytta in i akvariet. Guldfiskarna var anledningen till att vi skaffade ett akvarie. I helgen dog den sista guldfisken. Så det blev toastolen och "trygga rekan".
Vet inte om det blir några nya guldfiskar i år.
I morse när jag tittade genom fönstret på vattnet i tunna kom två små fåglar, satte sig på kanten och drack vatten. En bra början på dagen.

söndag 5 april 2009

IKEA

Igår vid Ullens strand. Idag på IKEA.

Jag är lite feg när det gäller isar. Vi skulle gå till badberget. Vi håller oss utmed stranden sa maken. Skönt tänkte jag. För skojs skull stoppade jag ner handen, handleden ... underarmen till armbågen, ner i ett borrhål. Kunde inte få upp jackan högre, men jag nådde inte ner till "kanten". Så vi gick tvärs över sjön. Sedan satt/låg vi på liggunderlag ett par timmar. En fjäril kom fladdrande så jag får säga våren är här. Det var igår.
I dag IKEA. Hade yngsta dottern med, hon skulle välja en golvlampa. Hon hade sett ut en som hon ville ha. Nu är det så att hon är inte den som ändrar sig utan den hon har bestämt sig för den ska det bli. Dröm om min förvåning, hon ser en annan, som hon genom betänketid väljer. Själv inhandlar jag nya gardiner till vardagsrummet, färdigsydda.

onsdag 1 april 2009

Vårdag

Lunch och är på arbetsplatsen. Borde nog gå ut i vårsolen. I helgen som gick var jag på Trädgårdsmässa i Älvsjö. Köpte en tomte och en spottande groda till dammen. Maken var lite fundersam om inköpen, undrar just varför. Nog hörde jag att han sa "köp en fontän", eller sa han "köp något åt dig själv". Ja detta får vi nog inte klarhet i. Än ligger isen tjock på den lilla dammen. Vintergäcken blommar för fullt. De är fantastiska som inte tar någon skada av snötäcket som kom i helgen. Däremot har vi hjälpts åt flytta zinkbaljan ut och in i förrådet. Krokus, pärlhyacinter andra vårblommande trevligheter står nedstoppade i den. Penséerna är stelfrusen, men jag vet att de tinar upp under dagen. Vi har hjälpts åt att klippa frukträden. Från att sett ut som tre punkare har de nu varsin tuktad om en spretig frisyr. Förra året fick vi några enstaka maläten äpplen. Hoppas på bättre tur i år, men det kan vara svårt då vi tagit dem hårt.
Borde läsa litteraturen för mina studier, men skulle helst vilja rita trädgårdens planerade förändringar eller utvecklingar.
Nu uttrycker även kollegorna något om det fantastiska vädret. Ska se om det går att sitta på brandutgången.